Szare Kluski Z Boczkiem

Ela
Obiad
14.07.2023 16:18
Szare Kluski Z Boczkiem

Szare kluski ziemniaczane kładzione z boczkiem Dziś stary przepis, znany do dziś, na prawdziwe szare kluski z boczkiem i kapustą. Przez niektórych nazywane kluski ziemniaczane szare, żelazne lub stalowe. Najbardziej podoba mi się nazwa kluski kudłate. Prawdziwe szare kluski z tartych ziemniaków, mogą być ciemniejsze lub jaśniejsze. To zależy ile dodasz do nich tartych ziemniaków. Taki zestaw to idealny obiad na dwa dni. Przepis Babci na szare kluski bez jajka, kluski były ciemne, twarde wręcz gumowate. Babci kudłate kluski najczęściej były gotowane na mleku, do dziś pamiętam ciemne kluski pływające w białym mleku. Taki kontrast w misce o którym się …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.dietamojapasja.com/2023/07/szare-kluski-z-boczkiem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szare Kluski z Boczkiem - smak tradycji na Twoim stole

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 712 kcal
  • Tłuszcze: 29g
  • Węglowodany: 98g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis

Dzisiaj przygotujemy tradycyjne, polskie szare kluski z boczkiem. To danie to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni naszych babć i prababć. Szare kluski charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który zawdzięczają kombinacji prostych i łatwo dostępnych składników. Boczek nadaje temu daniu wyjątkowego aromatu i urozmaica jego teksturę. Kuszący zapach podczas smażenia sprawi, że nie będziesz mógł doczekać się momentu, kiedy danie znajdzie się na Twoim stole. Szare kluski z boczkiem to doskonały wybór na obiad lub kolację. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste w przygotowaniu jest to danie. Wypróbuj i ciesz się smakiem tradycji na swoim stole.

  • Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę również obierz z szaletek i pokrój w drobną kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż stanie się chrupki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu, aż będzie miała złoty kolor.
  • Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Smaż kluski z obu stron, aż będą miały złoty kolor.
  • Podawaj kluski na ciepło, posypane chrupiącym boczkiem i cebulą.