Karpatka

Ewelina
Ciasta
27.08.2014 22:00
Karpatka

Przepis

Karpatka

przepis na blachę o wymiarach 32cm x 23cm

Źródło

CIASTO:

1 szklanka wody

pół kostki masła (125 g)

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w garnku, dolej wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsyp mąkę, ucieraj aż powstanie gęsta masa. Pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Następnie do masy wibj jajka i dodaj proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.

Blachę wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną, aby ciasto nie przywarło do blachy. Jedn. ą część ciasta wyłóż na blachę. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. Najlepiej jeśli po wyłączeniu piekarnika pozostawisz ciasto jeszcze wewnątrz na parę minut. Tak samo zrób z druga częścią ciasta.

KREM

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

1 cukier waniliowy

4 łyżki mąki pszennej,

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

Dwie szklanki mleka wlej do rondla z grubym dnem, dodaj masło i cukry. Zagotuj.

Pozostałą szklankę mleka zmiksuj z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodaj tę masę do gorącego mleka. Gotuj jeszcze 1-2 minuty, cały czas energnicznie mieszając, tak aby nie porobiły się grudki.

WYKOŃCZENIE

Gorący krem wylej na jeden, upieczony spód ciasta, przykryj drugą wasrtwą ciasta. Pozostaw do wystygnięcia na mniej więcej godzinę, a następnie przełóż do lodówki, tak aby ciasto sie schłodziło.

Podawaj opruszone cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną