Uwaga: pierogi wycofywane z obrotu!

Martyna
Newsy
04.04.2023 18:58
Uwaga: pierogi wycofywane z obrotu!

Dziś (4.04.2023 r.) Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat dotyczący wycofania z obiegu handlowego pierogów firmy Wiejski Młyn. Wyjaśniamy szczegóły. 

Zakaz sprzedaży 

Główny Inspektorat Sanitarny zakazał sprzedaży i spożywania pierogów z mięsem wieprzowym wyprodukowanych przez firmę Wiejski Młyn. Powodem decyzji jest wykrycie w pożywieniu obecności groźnej bakterii Listeria monocytogenes. Producent zdecydował się również na też na wycofanie z obrotu partii pierogów z serem. 

Wycofany produkt posiada następujące dane: 

  • Nazwa "Pierogi z mięsem wieprzowym" 
  • Firma Wiejski Młyn lub Swojscy 
  • Numer partii 079  
  • Termin ważności: 11.04.2023, 12.04.2023, 15.04.2023 
  • Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o. z Kraśnika

 

gov.pl

Komunikat GIS 

Przedstawiciele GIS – u przekazali informację, że: 

 "Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Nie należy spożywać produktów wskazanych w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - gov.pl

Co więcej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że spółka Wiejski Młyn już 29.03.2023 r. wdrożyła procedurę wycofania z obrotu handlowego partii pierogów z mięsem wieprzowym. Ponadto firma zdecydowała się również na wycofanie ze sprzedaży pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono pierogi z mięsem wieprzowym. 

Dane pierogów z serem są następujące: 

  • Nazwa: "Pierogi z serem" 
  • Firma Wiejski Młyn lub Swojscy 
  • Numer partii: 079 
  • Termin ważności: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023. 
  • Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o. z Kraśnika  

Kontrole sanitarne 

Główny Inspektorat Sanitarny jest agencją rządową działającą od 2001 r., z siedzibą znajdującą się w Warszawie. Do zadań urzędu należy kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, która zmierza do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.   

Podmiotami, które są kontrolowane w szczególności są przedsiębiorcy prowadzący:  

  • działalność gastronomiczną (restauracje, bary, kawiarnie itp.)  
  • działalność hotelową (m.in. hotele, pensjonaty, wynajem kwater gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki kolonijne)  
  • placówki wychowawczo-edukacyjne (np. przedszkola i kluby malucha)  
  • zakłady fryzjerskie  
  • zakłady kosmetyczne  
  • salony tatuażu  
  • gabinety lekarskie i stomatologiczne  
  • działalność z branży chemicznej  
  • firmy transportowe 
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną