Tych jajek NIE JEDZ pod żadnym pozorem!

Martyna P.
Dieta i żywienie
04.04.2023 11:43
Tych jajek NIE JEDZ pod żadnym pozorem!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Lada chwila będziemy farbować i dekorować jajka. Niektórzy używają do tego celu naturalnych składników, inni sięgają po gotowe barwniki. Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Jaki jest ich skład? Czy jajko pofarbowane takim barwnikiem można jeść? Dziś rozwiejmy wątpliwości.

Czy pisanki nadają się jedzenia?

Na wstępie warto wspomnieć, że skorupka jajka nie jest zupełnie szczelna. Jej budowa jest porowata. Przez mikroskopijne otworki barwniki mogą dostać się do jajka.

Pamiętajmy, że jeśli zamierzamy jeść pisanki nie powinniśmy ozdabiać ich farami do tkanin, farbami wodnymi, akwarelami.

Nie należy używać kleju nieprzeznaczonego do kontaktu z żywnością.

Teoretycznie barwniki dostępne w sklepach są dopuszczone do spożycia, jednak wiele osób ma co do ich składu spore wątpliwości. Przed ich użyciem warto przeanalizować skład.

Jaki jest skład sztucznych barwników?

  • Czerwień koszenilowa – E124 – może wywołać ból głowy, katar sienny oraz pokrzywkę. Przez niektórych badaczy uważana jest za czynnik rakotwórczy. U dzieci może wywoływać nadpobudliwość.
  • Tartazyna E102 - jest to żółcień spożywcza. Barwnik ten jest dopuszczony do użytku ale może uwalniać histaminę, która powoduje u astamtyków zaostrzenie objawów. Barwnika tego nie powinny spożywać dzieci i osoby z nietolerancją salicylanów. Substancja to może powodować problemy z koncentracją, pokrzywkę, ból głowy, bezsenność oraz dezorientację.
  • Azorubina E122 – substancja ta może nasilać objawy astmy oraz powodować skurcze macicy u kobiet w ciąży.

  • Żółcień pomarańczowa E110 – barwnik ten może wywoływać reakcje alergiczne u osób z nietolerancją salicylanów. U dzieci może wystąpić nadpobudliwość ze względu na obecność histaminy. Jego spożycie może wywołać bóle brzucha, wysypkę, katar sienny i pokrzywkę.
Zdjęcie Tych jajek NIE JEDZ pod żadnym pozorem! #1

Sposoby na naturalne farbowanie jajek

Do naturalnego farbowania jajek możemy wykorzystać łupiny cebuli, buraki, kurkumę, czy czerwoną kapustę.

Farbowanie jajek w cebuli

To najbardziej znany sposób na naturalne farbowanie jajek. Łupinki cebuli nadadzą naszym pisankom piękny żółty, brązowy lub bordowy kolor. Możesz wybrać żółtą lub czerwoną cebulę w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.

Farbowanie jajek w curry

Do farbowania jajek możesz jednej z przypraw, które na pewno posiadasz w kuchni. Indyjskie przyprawy, takie jak curry lub kurkuma, nadadzą jajkom wspaniałą, żółtą barwę. Wystarczy jedynie 4-5 łyżek przyprawy.

Farbowanie jajek w burakach

Czerwone buraczki zabarwią jajka na różowo lub brązowo. Obierz buraki i pokrój je w cienkie plastry, po ugotowaniu wywaru, pozostaw w nim jajka na kilka godzin.

Farbowanie jajek w szpinaku lub pietruszce

Farbowanie jajek w świeżych liściach szpinaku sprawi, że będą jasnozielone. Możesz użyć do tego celu natki pietruszki, która nada im intensywny, zielony kolor.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną