Przepis
Skład.
50 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula średniej wielkości
1 cukinia średniej wielkości
2 czerwone papryki
2 świeże pomidory
1 pomidory w puszcze
po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
sól i pieprz do smaku
Zaczynamy.
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na małym ogniu przez około 20minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa, podsmażamy aż zmięknie. Cukinię obieramy kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki, a także przyprawy, mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut (nie przykrywamy).
Leczo można podawać z ulubionym pieczywem, grzankami, można dodać do niego także natkę pietruszki.