Leczo z cukini z mięsem wieprzowym

Krzysztof
26.08.2014 11:58
Leczo z cukini z mięsem wieprzowym

Przepis

Skład.

50 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)

3 łyżki mąki pszennej

1 cebula średniej wielkości

1 cukinia średniej wielkości

2 czerwone papryki

2 świeże pomidory

1 pomidory w puszcze

po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej

sól i pieprz do smaku

Zaczynamy.

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na małym ogniu przez około 20minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa, podsmażamy aż zmięknie. Cukinię obieramy kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki, a także przyprawy, mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut (nie przykrywamy).

Leczo można podawać z ulubionym pieczywem, grzankami, można dodać do niego także natkę pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną