Placek włoski z jabłkami

Ewelina
Ciasta
25.08.2014 13:55
Placek włoski z jabłkami

Przepis

Składniki:

6 dużych jabłek

1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki)

3 całe jajka

2 szkl mąki

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia

1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta cynamonu

Polewa:

100g płatków migdałów

1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.

Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.

Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną