Rafaello - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
25.08.2014 13:51
Rafaello - BEZ PIECZENIA

Przepis

Składniki:

0,5 l mleka

200 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 płaskie łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy)

100 g zmielonych migdałów

100 g płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część mleka zagotowujemy z resztą cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka).

Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem.

Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną