Zapiekanki z pieczarkami i szynką

Ewelina
Zapiekanki
25.08.2014 13:41
Zapiekanki z pieczarkami i szynką

Przepis

Składniki:

długie bułki (u mnie tzw. paluchy)

kilka pieczarek

żółty ser

kilka plastrów szynki

1 cebula

odrobina masła

ząbek czosnku

sól

pieprz

ostra papryka

łyżka oleju

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.

Zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić o kolorową paprykę, pomidory, mozzarellę lub inne ulubione dodatki :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną