Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Ewelina
Ciasta
24.08.2014 10:32
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

Składniki

ciasto:

350 gramów mąki pszennej

30 gramów drożdży

30 gramów masła

0,5 szklanki cukru

1 płaska łyżka cukru z wanilią

1 jajo

0,5 szklanki mleka ( w temp. ciała)

 

masa serowa:

750 gramów twarogu półtłustego ( absolutnie nie z wiaderka, użyłam twarogu z Biedronki)

2 jaja

3/4 szklanki cukru

2 łyżki ( z małą górką) cukru z wanilią

40 gramów stopionego, schłodzonego masła

3 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

szczypta soli do białek

 

kruszonka:

0,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki miękkiego masła

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią

 

dodatkowo:

około 600 gramów śliwek

2 łyżki cukru (jeśli są mocno kwaśne)

Przepis

Połączenie bardzo udane, zachęcam do wypróbowania i tyle :)

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.

Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.

Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, tłuszcz, jajo, zagniatamy jednolite ciasto ( może być lekko klejące). Blachę o wymiarach około 24x24 cm lub 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.

Twaróg przekładamy do miski, jeśli jest miękki w konsystencji, nie musimy go mielić, jeśli twardawy, mielimy go jeden raz, ale na najdrobniejszych oczkach ( ser, który użyłam nie wymagał mielenia).

Ser wiaderkowy w tym przypadku odpada, gdyż ma zbyt lekką konsystencję, śliwki opadły by na dno masy serowej, co wyglądałoby nieestetycznie).

Do twarogu dodajemy cukier i żółtka, ucieramy dokładnie (robiłam to blenderem), następnie wlewamy tłuszcz i dodajemy budyń (proszek), ucieramy ponownie ( po takim miksowaniu blenderem, twaróg powinien mieć już idealnie gładką konsystencję).

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.

Masę serową wykładamy na podrośnięty drożdżowy spód i wyrównujemy powierzchnię.

Potem wykładamy odsączone z soku śliwki. Nie wciskamy ich w twaróg.

Składniki kruszonki zagniatamy ze sobą i posypujemy nią owoce.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 50 - 55 minut, do bardzo delikatnego zezłocenia twarogu ( ma być bladawy).

Ciasto nie wymaga stopniowego schładzania, spokojnie od razu możemy wyłożyć blaszkę na blat kuchenny.

Kroimy po ostudzeniu.

Uwaga: Masa serowa po wystygnięciu troszkę opadnie, ale to tak ma być, nie będzie zbita.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną