Słodki sentyment

Karolina
Desery
19.11.2022 11:24
Słodki sentyment

Baklawa, bakława, baklava… różne nazwy i warianty, ale zawsze tak samo doskonały smak. Baklawa to deser z kuchni Bliskiego Wschodu. Szczególnie lubiana jest w Turcji, Grecji, Bułgarii, na Bałkanach… To mnóstwo pysznych orzechów i miodu ukrytych w cieście filo. Można się zakochać 😊 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 opakowanie ciasta filo (u mnie 300g) ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki drobno siekanych pistacji, ½ szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 120 g masła Przygotowanie: Ciasto wyciągam pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Orzechy i migdały mieszam w miseczce. Masło rozpuszczam …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/baklawa/