Leczo

Krzysztof
21.08.2014 8:03
Leczo

Przepis

Składniki

1,2 kg pomidorów,

1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),

0,6 kg cebuli,

0,5 litra przecieru pomidorowego,

0,5 kiełbasy z szynki,

1 łyżka papryki słodkiej,

1/2 łyżeczki papryki ostrej,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka pieprzu,

1 łyżeczka soli (wg uznania),

5 łyżek oleju.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju 7 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dalej smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy pomidory, wszystko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę i dodajemy ją wraz z przecierem do gotującego się lecza. Przyprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, pieprzem, cukrem i dalej gotujemy, ale niezbyt długo, gdyż papryka nie może się rozgotować (ok. 20-30 minut). Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną