Czekoladowe muffinki z kremem kawowym i wiśniami

Krzysztof
Dekoracje
15.08.2014 19:19
Czekoladowe muffinki z kremem kawowym i wiśniami

Przepis

Skład (na około 15 sztuk)

15 dag mąki

12 dag cukru

15 dag masła lub margaryny

tabliczka gorzej czekolady

½ szklanki kakao

2 jajka

2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

125 g bardzo miękkiego masła

125 g mascarpone

100 g gorzkiej czekolady

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka kawy

3 łyżki wrzątku

kilkanaście wiśni

Zaczynamy.

Przygotowujemy ciasto na muffinki. Rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego połamaną czekoladę, cukier i kakao i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy aż do chwili połączenia się składników. Ciasto wkładamy do papilotek (napełniamy je do około 2/3 wysokości). Pieczemy około 20minut w temp. 200C.

Przygotowujemy krem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a kawę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło i mascarpone ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, a następnie stopniowo czekoladę i kawę.

Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wykładamy na ostudzone muffinki. Na wierzch każdej kładziemy wisienkę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną