wyborne ciasto ze śliwkami

Krzysztof
Przepisy
15.08.2014 19:18
wyborne ciasto ze śliwkami

Przepis

300 gramów mąki pszennej tortowej

110 gramów stopionego masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki cukru z wanilią

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

6 jaj

6 łyżek mleka

szczypta soli

dodatkowo:

0,5 kg śliwek

lukier:

2 łyżki wódki lub soku z cytryny (polecam żubrówkę, czystą, świetnie sprawdzi się również rum)

3/4 szklanki cukru pudru

Śliwki myjemy, osuszamy i wypestkowujemy, dzielimy na połówki.

Najpierw odmierzamy sobie 300 gramów mąki.

Do dużej miski wlewamy ostudzone masło, dodajemy połowę cukru, miksujemy przez 2 minuty, następnie dodajemy 6 żółtek, 6 łyżek mąki i 6 łyżek mleka, ucieramy wszystko na gładką masę. Resztę mąki przesiewamy dłońmi z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do miski z masą żółtkową, dodajemy również resztę cukru, cukier waniliowy, miksujemy na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, dopóki składniki się nie połączą, ale nie za długo.

Kwadratową blaszkę o boku 24 - 25 cm ( lub tortownicę o podobnej średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Potem układamy śliwki, możemy delikatnie je docisnąć (mają być zanurzone w cieście w 1/3).

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 65-70 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Wódkę lub sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, polewamy ciasto, czekamy do stężenia lukru, kroimy i zajadamy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną