TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM

Krzysztof
Przepisy
15.08.2014 19:13
TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM

Przepis

Składniki:

1k. Kasi

3/4l mleka

1 szkl. kaszy manny

3 żółtka

1 szkl. cukru pudru

1 małe op.cukru waniliowego

1 łyżka kakao

herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy

puszka ananasów

1 galaretka ananasowa

Wykonanie:

Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z mleka, kaszy manny i cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się nam nie przypaliła. Kiedy kaszka zgęstnieje odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę ananasową w 3/4 szkl. wody. Studzimy. Ananasy kroimy na kawałki, blendujemy. Do zmiksowanych ananasów dodajemy wystudzoną galaretkę. Mus ananasowy wylewamy na warstwę jasnej kaszki. Chłodzimy w lodówce min 3h.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną