Zapiekanka wiejska

Ewelina
Zapiekanki
14.08.2014 9:23
Zapiekanka wiejska

Przepis

Warstwa mięsna:

0,7 kg mięsa mielonego

1 cebula

1 marchewka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, bazylia

200g groszku konserwowego

1 ząbek czosnku

odrobina wody lub bulionu

olej do smażenia

Wykonanie:

Posiekaną drobno cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę podsmażamy na oleju przez ok 5 minut, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną bulionu i smażymy całość ciągle mieszając ok 15 minut.

Warstwa ziemniaczana:

700 g ziemniaków

5 dkg masła

100 ml mleka

50g sera żółtego drobno startego

sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masę mięsną. Na mięso wykładamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".

Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ładnie się przyrumieniły :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną