Lodowiec

Taka
Ciasta
12.08.2014 17:47
Lodowiec

Przepis

Składniki:

1 paczka biszkoptów

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki whisky

2 banany

3 brzoskwinie

1 galaretka brzoskwiniowa

0,75 litra mleka

2 budynie śmietankowe

3 łyżki cukru

1 kostka masła

2 łyżki kakao

1 szklanka mleka w proszku

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy budyń i pozostawiamy go do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy poncz – zaparzamy kawę z dodatkiem whisky, gdy będzie letnia nasączamy nią biszkopty, które układamy na spodzie tortownicy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i mleka w proszku. Gdy krem będzie gładki dzielimy go na dwie części do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, drugą pozostawiamy. Wykładamy kakaowy krem na biszkopty, przykrywamy go drugą warstwą nasączonych biszkoptów i wykładamy na nie śmietankowy krem. Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy aby stężała. W tym czasie na śmietankowym kremie układamy świeże owoce, zalewamy całość galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce i podajemy na zimno.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną