Przepis
Składniki:
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 500 ml mleka 1,5%
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki startego sera Piórko
- 5 łyżek mąki pszennej razowej Symbio
- pęczek świeżej natki pietruszki
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Fileta umyłam, pokroiłam na małe cienkie kawałki, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam na krótką chwilę. W garnku teflonowym rozgrzałam olej, delikatnie podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek (dosłownie 20 sekund) i dodałam kurczaka. Całość krótko smażyłam do momentu ścięcia się z wierzchu mięsa. Paprykę pokroiłam w cienkie słupki, a pieczarki w ćwiartki- wszystko dodałam do garnka, zalałam 1 szklanką wody, doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam po przykryciem przez ok. 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
Do małego słoika wlałam ok. 1/3 mleka i dodałam 5 łyżek mąki. Słoik zakręciłam i mocno nim przez chwilę potrząsałam, by składniki ładnie się wymieszały (jest to świetny sposób, by nie powstawały grudki z mąki- jak dla mnie genialny!). Zawiesinę przelałam do pozostałego mleka, dodałam starty na drobnych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszałam.
Mleko z serem dolałam do duszącego się kurczaka, doprowadziłam do wrzenia cały czas mieszając. Całość gotowałam jeszcze kilka minut na małym ogniu, by sos dobrze zgęstniał, a mąka "się przegryzła". Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki i granulowany czosnek, bo mi jak zwykle go zawsze mało:)
Podałam z prażoną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, wyszło pysznie:)