Kurczak z pieczarkami w gęstym mlecznym sosie

Krzysztof
Obiad
12.08.2014 11:45
Kurczak z pieczarkami w gęstym mlecznym sosie

Przepis

Składniki:

- 1 duży podwójny filet z kurczaka

- 500 g pieczarek

- 1 duża czerwona papryka

- 500 ml mleka 1,5%

- 2 ząbki czosnku

- 3-4 łyżki startego sera Piórko

- 5 łyżek mąki pszennej razowej Symbio

- pęczek świeżej natki pietruszki

- czosnek granulowany (opcjonalnie)

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- sól i pieprz do smaku

Fileta umyłam, pokroiłam na małe cienkie kawałki, doprawiłam solą i pieprzem i odstawiłam na krótką chwilę. W garnku teflonowym rozgrzałam olej, delikatnie podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek (dosłownie 20 sekund) i dodałam kurczaka. Całość krótko smażyłam do momentu ścięcia się z wierzchu mięsa. Paprykę pokroiłam w cienkie słupki, a pieczarki w ćwiartki- wszystko dodałam do garnka, zalałam 1 szklanką wody, doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam po przykryciem przez ok. 10 minut (od czasu do czasu mieszając).

Do małego słoika wlałam ok. 1/3 mleka i dodałam 5 łyżek mąki. Słoik zakręciłam i mocno nim przez chwilę potrząsałam, by składniki ładnie się wymieszały (jest to świetny sposób, by nie powstawały grudki z mąki- jak dla mnie genialny!). Zawiesinę przelałam do pozostałego mleka, dodałam starty na drobnych oczkach ser i wszystko dokładnie wymieszałam.

Mleko z serem dolałam do duszącego się kurczaka, doprowadziłam do wrzenia cały czas mieszając. Całość gotowałam jeszcze kilka minut na małym ogniu, by sos dobrze zgęstniał, a mąka "się przegryzła". Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki i granulowany czosnek, bo mi jak zwykle go zawsze mało:)

Podałam z prażoną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, wyszło pysznie:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną