Snickers według Siostry Anastazji

Krzysztof
Ciasta
11.08.2014 13:42
Snickers według Siostry Anastazji

Przepis

Składniki na ciasto kruche:

30 dkg mąki pszennej

20 dkg margaryny

5 żółtek

1 łyżka kwaśnej śmietany

10 dkg cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem. Margarynę rozdrobnić i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Składniki: żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do mąki i margaryny. Zagnieść ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut.

Ciasto kokosowe:

5 białek

20 dkg kokosu

1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywno. Następnie połączyć z resztą składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 25 do 30 minut.

Ciasto orzechowe:

15 dkg orzechów

5 białek

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

Połowę orzechów pokroić i połowę zemleć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i resztę składników, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni 25 do 30 minut.

Krem:

2 szklanki mleka

cukier waniliowy

5 żółtek

1 budyń śmietankowy

3 łyżki cukru

2 1/2 łyżki mąki pszennej

2 kostki margaryny

W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenna i złotkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i cukru kryształu. Jak zacznie się gotować to wlewamy przygotowany budyń. Wszystko zagotować ciągle mieszając. Jak budyń przestygnie, utrzeć go z margaryną.

Placek kruchy u mnie był przekrojony na pół, ale n9ie musi być :)

Przełożenie ciasta: placek kruchy - krem - placek kokosowy - krem - ciasto orzechowe - krem - placek kruchy - polewa.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną