Czego nie powinno jeść dziecko w Boże Narodzenie?

Patrycja
Dieta i żywienie
22.12.2021 23:08
Czego nie powinno jeść dziecko w Boże Narodzenie?

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Zwyczaj nakazuje, aby skosztować każdej z nich, ponieważ to zapewni nam szczęście i dobrobyt w nadchodzącym roku. Jednak niektórych dań nie powinniśmy podawać małym dzieciom. Dowiedz się, czego najmłodsi nie powinni jeść w święta.

Zdjęcie Czego dzieci nie powinny jeść w święta? #1

Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

Podczas Wigilii na stole powinno znaleźć się 12 postnych dań. Potrawy te tradycyjnie przyrządzane są z płodów ziemi, które symbolizują dostatek, szczęście i zdrowie. Zwyczaj nakazuje, aby skosztować każdej z nich, ponieważ to zapewni nam pomyślność i dobrobyt w nadchodzącym roku. W wielu domach tradycyjne wigilijne menu wygląda następująco:

  1. Barszcz czerwony z uszkami
  2. Karp smażony
  3. Śledź w śmietanie
  4. Kapusta z grzybami
  5. Pierogi z kapustą i grzybami
  6. Sałatka jarzynowa z majonezem
  7. Kluski z makiem
  8. Kompot z suszonych owoców
  9. Makowiec
  10. Piernik
  11. Kutia
  12. Chleb

Czego najmłodsi nie powinni jeść w święta?

Jednak niektórych świątecznych dań nie powinniśmy podawać małym dzieciom. Według Magdaleny Adamczak, dietetyczki klinicznej i specjalistki zdrowia publicznego, pewne przysmaki mogą im zaszkodzić.

W rozmowie z Dzień Dobry TVN, ekspertka wyjaśnia: „Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że dieta dziecka rządzi się szczególnymi prawami, ale w czasie świąt często króluje przekonanie, że niewielkie odstępstwa nie powinny zaszkodzić maluchom. Organizm dziecka nie rozróżnia jednak dnia codziennego od wyjątkowych okazji. Z jego strony nie będzie przyzwolenia na spożycie ciężkostrawnych produktów.”

Zachęca rodziców do rozwagi i czujności podczas przygotowania potraw dla najmłodszych. Ostrzega, że „na skutek spożycia określonych składników narażone są na poważne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.”

Zdjęcie Czego dzieci nie powinny jeść w święta? #2

Szczególnie należy uważać na najmłodszych

Dietetyczka przestrzega rodziców przed świątecznym menu dla najmłodszych dzieci. Zauważa, że: „maluchy do trzeciego roku życia, mają bardzo specyficzne wymogi żywieniowe. Zdecydowana większość potraw, szczególnie świątecznych, w ogóle nie powinna być przez nie spożywana. Może to skutkować niestrawnością lub zatruciami. Niektóre produkty mogą też zaburzać prawidłową pracę narządów, między innymi wątroby, żołądka, jelit, ale także i nerek”.

Niektóre świąteczne przysmaki mogą zaszkodzić dzieciom

Magdalena Adamczak, jest zdania, że „absolutnie nie powinniśmy podawać dzieciom surowych jajek, surowego mięsa i ryb, mocno doprawionych dań oraz serów pleśniowych. Produkty te mogą wywołać silne zatrucie pokarmowe.”

Oprócz tego: „jeśli przygotowujemy dania rybne, zadbajmy o to, by były w miarę lekkostrawne, duszone czy ugotowane na parze, ale wybierajmy też takie kawałki mięsa, które nie zawierają w sobie ości.”

Na dodatek: „łazanki, bigos, groch z kapustą czy barszcz z grzybami, także nie mogą być podawane najmłodszym, ponieważ grzyby są bardzo ciężkostrawnym produktem.”

Według niej bezpieczna granica to wiek 13 lat: „wtedy wszelkie świąteczne dania można podawać bez większych obaw, o ile dziecko jest zdrowe i nie ma większych wymogów związanych z układem pokarmowym”.

 

 

 

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną