Puszysty sernik z polewą

Ewelina
Przepisy
08.08.2014 9:06
Puszysty sernik z polewą

Przepis

Składniki:

1 kg mielonego twarogu

1 i 1/3 szkl. cukru

1 op cukru waniliowego

120g masła

8 jajek

1 op budyniu waniliowego z cukrem

aromat cytrynowy

opcjonalnie:

100g rodzynek

100g skórki pomarańczowej

Składniki na mus:

ok 250g jeżyn

1 tabliczka białej czekolady (100g)

2 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.

Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Jeżynowy mus:

Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.

Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną