Kotleciki z kaszy jaglanej

Ewelina
07.08.2014 10:13
Kotleciki z kaszy jaglanej

Przepis

Składniki:

ugotowana kasza jęczmienna

1 duża cebula

kawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy

1 marchewka

bułka tarta

1 jajko

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną