Zupa gołąbkowa

Ewelina
Zupy
06.08.2014 9:49
Zupa gołąbkowa

Przepis

ZUPA GOŁĄBKOWA

Zupa gołąbkowa zawładnęła internetem :)

Nie mam pojęcia skąd wziął się pierwowzór tej zupy - ja spotkałam ją na kilku grupach kulinarnych oraz na kilku blogach. W każdym razie ja przepisu ani zupki nie znałam. Gołąbkowa to taka trochę gulaszowa z młodą kapustą.

Są warzywka, są pomidory, jest mięso mielone ...

Smaki bardzo fajnie się komponują.

Zupa jest gęsta i sycąca i oczywiście pyszna w smaku :))

Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna.

Składniki:

1/2 młodej kapusty

2 cebule

puszka pomidorów w sosie własnym

łyżka przecieru pomidorowego

2 marchewki

1 pietruszka

1 łodyga selera naciowego

100g ryżu

400g mięsa mielonego

sól

pieprz

słodka i ostra papryka

ziele angielskie

liść laurowy

koperek

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną