Spaghetti z pulpecikami

Ewelina
Makarony
06.08.2014 9:20
Spaghetti z pulpecikami

Przepis

Składniki na pulpeciki:

500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano suszonego

1 jajko

bułka tarta

pieprz i sól do smaku

Składniki sos:

2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula drobno pokrojona

4 ząbki czosnku zmiażdzone

mały przecier pomidorowy

250 ml bulionu

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

garść świeżej bazylii

sól i pieprz do smaku

Dodatki:

500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)

ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania

Przygotowanie:

W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często obracając. Pulpeciki należy starannie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu smażymy cebulę , czosnek i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną