Pomidory to warzywa, które większość z nas uwielbia. Czym kierować się przy ich zakupie? Podpowiadamy!
Lubiane warzywo
Z pomidorów można zrobić pyszne i wartościowe dnia, które będą smakowały całej rodzinie. Spaghetti, sos do pizzy czy zupa pomidorowa to potrawy, które często przygotowujemy w naszych domach. Co zawierają w sobie pomidory?
Wartości odżywcze i witaminy
Pomidory to warzywa, które zawierają w sobie wiele witamin i wartości odżywczych. Są bogate m.in. w witaminę C, R oraz witaminy z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy. W pomidorach jest również beta-karoten oraz witaminy PP i K. Można w nich znaleść również wiele składników odżywczych tj. potas, wapń, magnez, żelazo i miedź. Czym kierować się przy ich zakupie? Podpowiadamy!
1) Odpowiedni wygląd
Przy wyborze pomidorów powinniśmy kierować się przede wszystkim ich wyglądem. Najlepiej jest kupować pachnące i miękkie pomidory. Nie mogą być oczywiście zbyt miękkie, bo trzeba będzie je szybko wykorzystać. Inaczej szybko się zepsują i trzeba będzie je wyrzucić. Pomidory nie powinny mieć plam, nadgniłych dziurek czy pęknięć.
2) Szypułka
Kupując pomidory, ważne jest, aby miały one szypułkę. Zazwyczaj odrzucamy ją, żeby nie płacić za coś, co i tak później wyrzucimy. To jednak błąd, ponieważ szypułka sprawia, że pomidor nie psuje się tak szybko. Dzięki nie jest też dłużej świeży i pachnący.
3) Miejsce po szypułce
Jeśli kupujemy pomidory od razu na przetworzenie lub do zjedzenia to szypułka nie jest aż tak bardzo istotna. Zanim jednak kupimy pomidory, najlepiej jest powąchać miejsce po szypułce. Jeśli będzie pachnieć pomidorem, to jest to znak, że pomidor będzie smaczny. Jeśli jednak pachnie nawozem, oznacza to, że do jego wyhodowania użyto sporo nawozu, przez co pomidor nie będzie miał smaku lub będzie on bardzo sztuczny.
5) Rozmiar jest ważny
Pełne, duże i czerwone pomidory przyciągają nasz wzrok i wydaje nam się, że są smaczne. Mając wybór w sklepie, zazwyczaj wybieramy te większe pomidory. Okazuje się, że to małe pomidory są bardziej słodkie. Mają też bardziej „pomidorowy” smak, a potrawy z nich przygotowane są bardziej aromatyczne.
5) Kolor ma znaczenie
Kupując pomidory, powinniśmy zwrócić uwagę również na ich kolor. Powinny być one czerwone, bez plam oraz obić. Plamy mogą być oznaką zepsucia lub stosowania nawozów. Obite pomidory będą się natomiast szybciej psuć i pleśnieć. Jeśli kupimy niedojrzałe pomidory, to możemy je postawić w nasłonecznionym miejscu, ponieważ dzięki temu szybciej dojrzeją.