Drożdżowe ślimaczki z karmelem i jabłkami

Magda
Desery
20.02.2021 0:24
Drożdżowe ślimaczki z karmelem i jabłkami

Ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej 75 g masła (w temperaturze pokojowej) 20 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml mleka 1 jajko szczypta soli Jabłka 400 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu Karmel 100 g cukru 100 g śmietany kremówki Wskazówki Wszystkie składniki do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej. Na koniec chciałam Wam jeszcze polecić mój wcześniejszy przepis na drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą oraz drożdżowe ślimaczki z czekoladą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączonym światełkiem) do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Jabłka W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm. Ślimaczki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Karmel W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy cukier do uzyskania karmelu, mieszając od czasu do czasu, ponieważ łatwo o jego przypalenie. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, jeśli jego powierzchnia jest gładka i lśniąca, a na wierzchu tworzą się pęcherzyki. Do nadzienia nie dodałam cukru, ponieważ karmel i jabłka same w sobie są dość słodkie. Drożdżowe ślimaczki Placek zwijamy w roladę, następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 3 cm. Zapraszam Was na przepyszne drożdżowe ślimaczki z karmelem i jabłkami. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka wymieszane z cynamonem. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z cynamonem. Na koniec, gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy sól oraz po kawałku miękkie masło. Puszyste ciasto drożdżowe, dużo jabłkowo-cynamonowego nadzienia i polewa z karmelu. Ślimaczki pieczemy ok. 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/drozdzowe-slimaczki-z-karmelem-i-jablkami/