Ciasto z musem śliwkowym

Ewelina
Ciasta
31.07.2014 10:15
Ciasto z musem śliwkowym

Przepis

biszkopt:

3 jaja

4 łyżki cukru

2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mus śliwkowy:

0,7 kg śliwek

2 galaretki wiśniowe

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku

masa śmietanowa:

350 ml śmietany kremówki

2,5 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wrzątku

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

poncz do biszkoptu:

1/3 szklanki letniej wody

sok z połowy cytryny

słodkie kakao typu Nesquick do posypania na górę

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.

Śliwki zagotować bez dodatku wody przez 25-30 minut, często mieszając (lubi się przypalać), do gorących śliwek wsypać galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać. Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać do musu śliwkowego, wymieszać, lekko schłodzić, zmiksować blenderem.

Tężejącą masę wyłożyć na wystudzony i naponczowany biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę śliwkową.

Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

Zastygnięte ciasto posypać słodkim kakao.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną