Makaron z pieczarkami

kardamonovy
Makarony
29.01.2021 19:39
Makaron z pieczarkami

Podobne przepisy: Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Składniki: 200 makaronu (ja użyłam farfalle) 250 g małych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu (opcjonalnie) pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 2 łyżki oliwy mały kawałek parmezanu (przepis na 2 porcje) Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. W międzyczasie makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie), odcedzamy go, ale nie za dokładnie, chodzi o to, żeby zostało nam trochę płynu z gotowania makaronu. Makaron z pieczarkami to chyba jeden z łatwiejszych przepisów na makaron (ten rozmaryn, który dodałam do dzisiejszego przepisu to moje widzimisię). Nawet zwykły makaron był tutaj zbędny, normalnie zrobiłabym obiad z makaronem z pełnego ziarna (który jak wiadomo dla wątroby jest czystym złem). Chociaż jutro mam w planie zrobić pastę, która składa się dosłownie z 4-5 składników – nie wiem czy jest coś banalniejszego. Kiedy pieczarki już puszczą wodę i lekko się zrumienią, dodajemy do nich liście rozmarynu, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku – smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. I z natką, która dla pieczarek jest po prostu stworzona. Od dawna chodził za mną makaron z pieczarkami. Najczęściej w kuchni używam naszych polskich serów długodojrzewających, jednak smak parmezanu jest nie do podrobienia. I tak jak Wam pisałam, nie trzymam się kurczowo tej diety, bo nie muszę. Chodzi w niej głównie o jakość składników, które robią tak naprawdę (zawsze) największą robotę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/makaron-z-pieczarkami/