Kutia

Desery
03.01.2021 9:20
Kutia

Kasza bulgur 100 g Mak 90 g Orzechy włoskie 50 g Rodzynki 150 g Suszone morele 5 sztuk Suszone śliwki 5 sztuk Wino lub likier (opcjonalnie) 15 ml Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aczkolwiek ze względu na ograniczoną dostępność do ziaren pszenicy można ją również zrobić z kaszy jęczmiennej, bulgur (tę opcję lubię najbardziej) lub ryżu . . Przygotowuje się ją z pszenicy, suszonych owoców, miodu lub cukru, orzechów i maku. Uwielbiam ją jeść z porcją kremowego serka z tofu i syropem klonowym. Wskazówki: Tradycyjnie kutię przygotowuje się z pszenicy, którą należy namoczyć przez noc. Przepis na kutię jest bardzo prosty i szybki, ale efekt jest pyszny i sycący. Zagotowujemy, mieszamy dokładnie, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Co roku jest jakaś potrawa, która nie zmieściła się już na wigilijnym stole. U nas oczywiście najczęściej jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Najczęściej stosuje się orzechy włoskie, ale laskowe również sprawdzą się świetnie. Dobrze podprażyć je wcześniej na patelni lub w piekarniku, aby wydobyć więcej smaku. to tradycyjny Ukraiński deser, który serwowany jest szczególnie w okresie zimowym na wszelakie uroczystości. Co ciekawe jest to jedna z najstarszych znanych potraw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/kutia/