Sernik z 10 jajek

Karolina
Ciasta
17.12.2020 15:28
Sernik z 10 jajek

Składniki na ciasto: 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 135 g masła 2 ¼ szklanki mąki (typ 405 – 500) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier, jajko, cukier waniliowy i kakao ucieram mikserem, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam krótko mikserem, a następnie wykładam ciasto na stolnicę i zagniatam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wykładam rozwałkowane ciasto, wlewam masę serową, a na górze układam 1/3 ciasta czekoladowego w dowolnej formie (u mnie to paseczki, mogą być również kawałeczki, można też włożyć ciasto do lodówki i następnie zetrzeć na tarce). Składniki na masę twarogową: 1 kg twarogu 10 jajek ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta rozwałkowuję na wielkość blaszki (30 x 35 cm). Sernik z 10 jajek jest najlepszy na drugi, albo nawet trzeci dzień po schłodzeniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/sernik-z-10-jajek/