Pieczeń rzymska - rolada z mięsa mielonego z jajkiem

Bartek
Obiad
15.12.2020 20:11
Pieczeń rzymska - rolada z mięsa mielonego z jajkiem

Składniki na pieczeń rzymską: 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 4 jajka (3 ugotowane na twardo + 1 surowe jajko) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki musztardy francuskiej Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Rolada z mięsa mielonego faszerowana ugotowanym na twardo jajkiem pięknie wygląda i jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam po sprawdzony przepis na pieczeń rzymską lub jak ktoś woli roladę z mięsa mielonego z jajkiem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać ręcznie, a następnie odstawić na bok na kilka minut, aby się przegryzło. 4. W międzyczasie pozostałe 3 jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem pieczenia polecam ustawić funkcję grilla, aby wierzch się ładnie zarumienił. Ułożyć jajka, a na wierzch wyłożyć resztę mięsa i równomiernie je rozprowadzić. Po ugotowaniu jajka obrać ze skorupek. 5. Keksówkę lub jednorazową foremkę o wymiarach 10×22 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 😉 Szczególnie polecam przygotować pieczeń rzymską na święta Wielkanocne. Na dnie umieścić 1/3 mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/02/pieczen-rzymska-rolada-z-miesa-mielonego-z-jajkiem/