Kruche ciasteczka piernikowe

Kruche ciasteczka piernikowe

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła (200 g.) 1 jajko Polewa: 50 g. czekolady gorzkiej 50 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Ja w przyszłym tygodniu planuje następną porcję, bo wiem, że te nie dotrwają do świąt :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy do piernika, w kuchni podczas pieczenia unosi się cudowny zapach. Obie czekolady, razem z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż powstanie gładka polewa. Takie ciastka świetnie sprawdzą się na święta. Jedne z lepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić. Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt na pewno Was zadowoli. Upieczecie i podzielcie się opinią w komentarzach. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/12/kruche-ciasteczka-piernikowe.html