Sernik królewski z rodzynkami

Agata
Boże Narodzenie
09.12.2020 8:44
Sernik królewski z rodzynkami

Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g masła 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka 2 garści rodzynek królewskich 1 łyżka posiekanych skórek pomarańczowych Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski, natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W naszym świątecznym menu zawsze jest wymieniony sernik i robimy go w różnych wersjach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/12/sernik-krolewski-z-rodzynkami-.html