Gołąbki bez zawijania

Kasia
Obiad
08.12.2020 14:57
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania – składniki: Na gołąbki: - 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 800 g kapusty pekińskiej (lub młodej kapusty zielonej, lub włoskiej, gdy jest dostępna) - 1 woreczek ryżu białego - 2 jajka - czerstwa bułka + mleko lub bulion do namoczenia - 1 łyżka suszonych pomidory w proszku lub płatkach - sól - pieprz - płaska łyżka bazylii. Na sos: - 400 ml passaty pomidorowej - 1 cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 175 ml bulionu lub wody - łyżeczka słodkiej papryki w proszku - łyżeczka czosnku suszonego - łyżka siekanej świeżej bazylii lub suszonej - pieprz oraz sól - tłuszcz. - W naczyniu umieścić wszystkie składniki na gołąbki: mięso, czerstwą bułkę, kapustę, ryż, jajka, bazylię, suszone pomidory, bazylię. Z pewnością wielu z Was najpierw takie gołąbki bez zawijania podsmaża, a następnie dusi. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać wszystkie składniki na sos i zagotować, wciąż mieszając. Wiosną korzystam z młodej kapusty zielonej lub włoskiej, zimą zaś sięgam po kapustę pekińską. Dzięki takiemu zabiegowi danie jest nie tylko lżejsze, ale także nasze gołąbki nie rozpadają się podczas gotowania. W zależności od pory roku zmienia się w nich tylko rodzaj kapusty, którego używam. Gołąbki bez zawijania – wykonanie: - W pierwszej kolejności przygotować półprodukty. - Z masy mięsnej uformować gołąbki i ułożyć je jeden obok drugiego na dnie formy do zapiekania. Gołąbki bez zawijania to przepis, do którego wracam bardzo często. Kapustę kroję bardzo drobno i łącze z ryżem oraz mielonym mięsem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/12/golabki-bez-zawijania.html