Jak zabrać się za planowanie obiadów na tydzień

Agnieszka
Obiad
30.11.2020 9:27
Jak zabrać się za planowanie obiadów na tydzień

Zobacz inne nasze tygodniowe menu: Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 5 obiadów w 15 minut każdy W razie pytań, wątpliwości, sugestii pisz na adres [email protected] Miłego tygodnia! My też tak radzimy, jednak od pewnego czasu jest u nas w domu tak, że po całym tygodniu niewiele nam produktów w lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Są to przepisy od sasa do lasa: w związku z jakimiś okazjami, tak jak teraz np. na okoliczność Święta Dziękczynienia w Stanach, po blogi specjalistyczne (wegetariańskie, wegańskie, keto), po horyzontalne platformy kulinarne. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie i z zupełnie innymi dodatkami. Sznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Niektóre przepisy kopiujemy w całość, inne wykorzystujemy w charakterze inspiracji (i w jednym i drugim przypadku podajemy na blogu źródło przepisu). Otóż mamy zrobione subskrypcje w kilkunastu serwisach kulinarnych i na blogach, od których co najmniej raz w tygodniu dostajemy newsletter z przepisami. Pisaliśmy o tym już sto razy, ale sto pierwszy nie zaszkodzi, ponieważ, patrząc chociażby na zapytania na facebookowej grupie Jak planować posiłki, gdzie non stop pojawia się pytanie: jak zaplanować obiady, jest to temat bardzo aktualny. Będzie jak znalazł w tym tygodniu, kiedy zostanie wykorzystany w daniu smażony ryż z indykiem i jarmużem. Jak widzisz, ważne jest nie to co masz w lodówce, ale w głowie. Ponieważ wcześniej zaplanowaliśmy, że w tygodniu zrobimy kluski śląskie w dwóch różnych odmianach, uznaliśmy, że poniedziałek to dobry dzień, żeby przygotować też bazę dla klusek i nagotowaliśmy gar ziemniaków. Wykorzystaliśmy je w środę Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym Bajecznie proste i zdrowe danie, zrobione na bazie porządnego sosu pomidorowego. Jeśli przeglądasz poradniki o planowaniu jedzenia, pewnie znajdujesz podpowiedzi typu: sprawdź co masz w lodówce i w oparciu o składniki przygotuj menu. Jajka sadzone z ryżem w imbirowym sosie Piątkowe obiady zazwyczaj robimy w całości od zera. Nie traktujemy spisu jak Dekalogu i wprowadzamy w nim zmiany, w miarę potrzeb, choć dotyczą one głównie jakichś dodatków do obiadów. Jak widzisz, planowanie nie jest trudne, trzeba tylko przestawić się na myślenie w innej niż standardowo perspektywie. W poniedziałek na obiad były Sznycle panierowane w orzechach laskowych Były jak znalazł we wtorek, kiedy ulepiliśmy Kluski śląskie z pesto z jarmużu Jeśli chodzi o to danie, no to trzeba powtórzyć za poetą cudze chwalicie swego nie znacie. Zamiast szukać odpowiedzi na pytanie co ugotować, zadaj sobie pytanie jak ugotować, czyli poszukaj skrótów, patentów, które ułatwią ci życie w kuchni. Dopiero na tym etapie sprawdzamy co jest w lodówce. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. Przepisy z kolei dobieramy według klucza, który, jeśli należysz do Czytelników Niedzielnego Kucharza, dobrze znasz: w różnych przepisach muszą występować te same składniki. W pierwszej kolejności kierujemy się tym, co chcielibyśmy zjeść i robimy listę przepisów. Ponieważ w planowaniu szukamy wygodny, chcemy zminimalizować czas potrzebny na gotowanie posiłków. Tak było w tym menu: ziemniaki miały być dwa razy, były trzy. Klusek zrobiliśmy z całej masy jaka została w poniedziałek. Pierwotnie planowaliśmy, że zjemy je z surówką, ale potem pomyśleliśmy, że jak sznycle, to muszą być ziemniaki, a konkretnie pure. Oczywiście w pierwszej kolejności polecamy zajrzeć na Niedzielnego Kucharza:)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/od-czego-zaczac-planowanie-obiadow/