Fit torcik czekoladowy z kremem i wiśniami

Natalia
Fit
28.11.2020 11:06
Fit torcik czekoladowy z kremem i wiśniami

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 180 g ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 230 ml mleka roślinnego 120 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego Krem: śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego (u mnie w wersji light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki ksylitolu 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej Wykonanie: Ciasto: Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa nieco zwiększy swą objętość i będzie puszysta (zajmie to kilka minut). 3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Dziś zapraszam na pyszny, a przy tym prosty do wykonania torcik z kremem i wiśniami z nutą amaretto. Krem wykonałam z serka mascarpone oraz śmietanki z mleka kokosowego (można użyć również śmietany kremówki). W przepisie wykorzystalam dżem wiśniowy z nutą Amaretto z firmy Łowicz (bardzo polecam ten dżem, jest przepyszny). Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Przykryć drugim czekoladowym blatem, znów posmarować kremem i dżemem, przkryć kolejnym blatem odwracając go stroną zapadniętą ku paterze, by wierzch tortu był równy. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Następnie wsypać bezpośrednio do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera). Sprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2020/06/fit-torcik-czekoladowy-z-kremem-i.html