Makowiec zawijany z ciastem na piwie

Karolina
Ciasta
25.11.2020 17:31
Makowiec zawijany z ciastem na piwie

Składniki na masę makową: 3,5 szklanki (mielonego) maku 1 ¼ szklanki gorącego mleka 3 garście płatków migdałowych 2 garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Uwaga: szklanka 200 ml Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej 😊 Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Świetna propozycja nie tylko na święta 😊 Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na długość blaszki w prostokąt (moja keksówka ma 30 cm długości, więc wyszedł mi prostokąt 30 x 40 cm). Na ciasto wykładam masę makową zostawiając z każdego boku 1 cm wolny. Ciasto zwijam (robię to od razu na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było mi przenieść makowca do keksówki. Makowca owijam papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60-65 minut (do suchego patyczka). Piwo mieszam z mąką i odstawiam na kilka minut. Do 2 łyżek cukru pudru dodaję 1 łyżkę ciepłej wody. Na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/makowiec-zawijany-z-ciastem-na-piwie/