Jabłka są jednym z najpyszniejszych symboli jesieni. Warto więc poznać przepis na wyjątkowy strudel z dużą ilością tych pysznych owoców. Cieniutkie ciasto i kawałki jabłek umilą nam jesienne wieczory. Tym bardziej, jeśli nasze ciasto podamy na ciepło. Przepis jest prosty i szybki, dlatego warto z niego skorzystać.
Nadzienie - składniki
- 5 dużych jabłek
- Szklanka rodzynek
- Sok z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto - składniki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml ciepłej wody
- 30 g cukru
- Szczypta soli
- 50 ml oleju
‘
PRZYGOTOWANIE: CIASTO
- Wymieszaj w misce wodę z solą, cukrem i olejem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Następnie dodaj do miski całą mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wszystko wymieszaj, dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
- Gdy uzyskasz gładkie ciasto, przełóż je do miski wysmarowanej olejem, posmaruj ciasto odrobiną oleju, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
NADZIENIE
- W międzyczasie obierz jabłka i usuń z nich nasiona. Pokrój jabłka w niewielką kostkę, dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
ZAWIJANIE
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 230 stopni.
- Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i zacznij rozwałkowywać. Możesz pomagać sobie rękami, delikatnie rozciągając ciasto na kształt prostokąta. Powinien on być nieco większy niż rozmiar blachy i bardzo cieniutki.
- Ciasto wysmaruj roztopionym masłem, zostaw jednak nieposmarowane krawędzie.
- Na środek ciasta wyłóż wcześniej przygotowany farsz i dokładnie zawiń ciasto tak, aby jabłka z niego nie wypadały.
4. Sklej ciasto na obu końcach.
Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
Tak przygotowany strudel warto podawać, gdy jeszcze jest ciepły. Jeśli chcemy urozmaicić smak i dodać nieco charakteru, można ciepłe ciasto podać z kulką lodów. A jeśli chcemy naprawdę zaszaleć, dodajmy trochę bitej śmietany i odrobinę sosu czekoladowego.
Takie ciasto z pewnością urozmaici nam jesienne popołudnie.