Tiramisu kokosowe

Aleksandra
Desery
18.10.2020 20:56
Tiramisu kokosowe

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki na 4 pucharki: - 250 g mascarpone - 80 g wiórków kokosowych - 200 ml mleka - 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego - 2 duże jajka - 4 łyżki cukru Zanurzać je na chwilę w mieszance mleka i likieru i układać na dnie każdego z naczyń. - 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i cały czas mieszając podprażyć na średnim ogniu, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone i posypać połową wiórków kokosowych. I choć to klasyczne tiramisu będzie zawsze moim numerem 1 ( i nic tego nie zmieni :) ), to muszę przyznać, że taka wariacja tego włoskiego deseru również bardzo mi smakuje. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę - najpierw biszkopty namoczone w mleku z likierem, pozostały krem i reszta wiórków kokosowych. O tym, że jestem ogromną fanką tiramisu, wie chyba każdy, kto zagląda na mojego bloga :). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Pucharki z deserem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Połowę biszkoptów połamać na mniejsze części ( ale nie za małe, tylko tak, aby zmieściły się do pucharków ).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/10/tiramisu-kokosowe.html