Gołąbki w kapuście pekińskiej

Bartek
Obiad
04.10.2020 10:21
Gołąbki w kapuście pekińskiej

Składniki na gołąbki w kapuście pekińskiej: 150 g ryżu 800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 średniej wielkości kapusta pekińska (około 1,2 kg) 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sos pomidorowy 1 szklanka bulionu lub rosołu 2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Jak z pewnością wiecie gołąbki są dość pracochłonne w przygotowaniu i wymagają poświęcenia troszkę czasu, ponieważ białą kapustę należy najpierw ugotować, a następnie wystudzić i oddzielać ją liść po liściu. Całość bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać na gładką, jednolitą masę przez około 5 minut. 5. Kapustę pekińską dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na najlepsze gołąbki w kapuście pekińskiej. Gołąbki w kapuście pekińskiej to super pomysł na niedzielny obiad. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Po tym czasie gołąbki podlać pozostałym sosem i piec już bez przykrycia przez około 20 minut. Do gotującej się wody wrzucać po kilka liści kapusty pekińskiej i blanszować przez 2 minuty. Tak samo pyszne, a znacznie szybsze do zrobienia, ponieważ pekinkę wystarczy blanszować w gorącej wodzie przez dwie minuty. Dodać przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Dodać po łyżeczce cukru, soli oraz suszonej bazylii i pół łyżeczki pieprzu. Przedstawiam Wam świetną alternatywę, a mianowicie gołąbki w kapuście pekińskiej. Takie gołąbki świetnie się sprawdzą również jako danie na świąteczny stół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2018/11/golabki-w-kapuscie-pekinskiej/

Gotuj z Prezesem

Bartek