Zrazy wołowe

Anna
Obiad
06.09.2020 12:47
Zrazy wołowe

Składniki: - 500 g wołowiny, lub 4 pocięte plastry/4 kotlety pobite, - 1 l wody lub więcej do przykrycia, - 1 włoszczyzna, - ziele angielskie z 4 ziarenka, - liście laurowe 4 sztuki, - 1 ogórek kiszony, - 1 papryka czerwona (w tym 4 paski cienkie papryki czerwonej), - 4 plastry boczku cienkiego np. szynki szwarcwaldzkiej, - pieprz, sól, - majeranek, - kminek, - 4 łyżeczki musztardy, - 6-8 śliwek suszonych. Gotuję na małym ogniu (tak aby woda przykrywała zrazy, w razie konieczności w trakcie gotowania dolewam więcej tak aby ciągle były przykryte). Wykonanie: Rozbite wołowe kotlety posypujemy solą i pieprzem, majerankiem, smarujemy musztardą, na to kładziemy 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej, na dole kotleta pasek ogórka kiszonego, papryki. Na tej samej patelni dodaję masło, podduszam cebulę pociętą w piórka, którą dodaję potem do sosu. Do sosu dodaję zrazy i gotuję w sosie na małym ogniu. Sos: - 1/2 cebuli, - 1 łyżka śmietany, - 1 łyżka masła, - bulion z gotowanych zrazów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/06/zrazy-woowe.html