Jagodowe oponki z białą czekoladą

Krzysztof
Dekoracje
19.07.2014 14:57
Jagodowe oponki z białą czekoladą

Przepis

Skład.

15 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

cukier waniliowy

3 jaja

50ml mleka

1 szklanka jagód

1 łyżka mąki pszennej

tabliczka białej czekolady, lub polewa czekoladowa

Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Około 2łyżek jagód odkładamy, pozostałe mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy i wylewamy do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut. Białą polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy upieczone oponki. Na wierzch kładziemy odłożone wcześniej jagody.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną