Szybkie i pyszne ciasto owocowe na kefirze

Krzysztof
Ciasta
19.07.2014 8:55
Szybkie i pyszne ciasto owocowe na kefirze

Przepis

Składniki na prostokątną formę około 24x32cm:

3 duże jajka

1 szklanka kefiru (możecie zastąpić maślanką)

1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

3/4 szklanki cukru

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 500g owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych) świeżych lub mrożonych (nie trzeba ich rozmrażać)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka roztrzep delikatnie widelcem lub rózgą kuchenną, starając się zbytnio ich nie napowietrzyć. Dodaj kefir, olej i cukier. Wymieszaj dokładnie.

Do mokrych składników wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia (nie trzeba ich przesiewać) i wymieszaj wszystko dokładnie (nic nie szkodzi, jeśli zostaną małe grudki).

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na wierzch owoce.

Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut (lub do suchego patyczka). Wystudź w formie.

Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną