Sernik czekoladowy

Ciasta
25.08.2020 11:05
Sernik czekoladowy

Biszkopt: 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Masa serowa: 1 kg. twarogu 5 jajek 1 czubata szklanka cukru 1 budyń czekoladowy 2 czekolady gorzkie 50 g. masła 100 g. śmietanki 30 % Polewa: 50 g. czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Wykonanie: Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ja zostawiam na godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie delikatnie go uchylam i zostawiam sernik do wystudzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, około 1 godzinę. Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje z czekoladową masą serową. Na koniec wlać masę czekoladową i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 20 minut. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia. Na wystudzonym serniku zrobić esy floresy z polewy :) Na koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę serową, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego. Dla mnie jest w sam raz. Tak przygotowane ciasto, wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/08/sernik-czekoladowy.html