Pralinki Raffaello

Ewelina
Przepisy
16.07.2014 10:04
Pralinki Raffaello

Przepis

Pralinki Raffaello

Coś dla prawdziwych łasuchów :)

Niemiłosiernie słodkie kuleczki.

Co trzeba?

200g białej czekolady

200g wiórków kokosowych

50g masła

1 szklanka śmietany słodkiej 30%

łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

garść migdałów łuskanych

Co i jak?

Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.

Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Odłożyć na 15 minut

Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Po 5 minutach dorzucić czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.

Pozostawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.

Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.

Na talerzyk wsypać 100g wiórków.

Formować z masy kuleczki. Wtykać w środek po jednym migdale. Kulki obtaczać w kokosie.

Gotowe pralinki schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną