Szarlotka z bezą

Ciasta
30.06.2020 8:37
Szarlotka z bezą

Nadzienie jabłkowe: - 1,2 kg słodkich jabłek - 1 łyżka cukru - 3 łyżeczki cynamonu - kisiel wiśniowy - 300 ml cydru - 3 łyżki masła - 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zachęcam również do wyrażania opinii na podany przepis :) - 5 żółtek - 420 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 280 g miękkiego masła - 3 łyżki cukru Wszystkie składniki porządnie zagnieść na jednolitą masę. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24x24 ( najlepiej z odpinaną obręczą) . Pieczemy w 180^c przez około 30-40 minut ( w zależności od mocy piekarnika- wierzch ciasta musi się ładnie zrumienić ). - 1 łyżka soku z cytryny Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 180^C. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce. Bywa tak, że często przekazywany z pokolenia na pokolenie i dlatego zaprezentuję Wam mój :) Beza: - 5 białek - szczypta soli - 250 g cukru - 1 opakowanie budyniu waniliowego Gdy będą miękkie wlewamy 250 ml cydru i dusimy około 5 minut. Całość zostawiamy na palniku jeszcze parę minut często mieszając. Na wierzch ścieramy schłodzoną resztę ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2020/04/szarlotka-z-beza.html