Pesto z miodowym szpinakiem - makaron

Ewelina
Sałatki
15.07.2014 8:04
Pesto z miodowym szpinakiem - makaron

Przepis

Pesto z miodowym szpinakiem, awokado, bób i cheddar

Żar leje się z nieba, więc kolejny pomysł na lekki lunch.

Również i tym razem można go zjeść na ciepło lub na zimno, zależnie od upodobań.

Ja jadłam w wersji pierwszej, było pysznie.

Na pewno miewacie takie sytuacje, że ugotujecie bób jednego dnia

i jakaś ostatnia jego porcja zostaje, nie wiadomo co z nią począć. Za mało, by się najeść a wyrzucić szkoda. To jest właśnie danie, do którego możecie go śmiało wykorzystać.

Gdyby marzenia miały kolor, moje byłyby zielone ;)

Na dwie porcje potrzebujemy:

2 garści młodego szpinaku

2 łyżki ziaren słonecznika

1 łyżeczkę miodu

ćwiartkę cebuli

20 g twardego sera (u mnie cheddar)

2 łyżki oliwy dobrej jakości

sól, pieprz do smaku

dowolną ilość ulubionego makaronu penne

1/2 awokado

garść ugotowanego i obranego ze skórek bobu

(gotuję go w wodzie z solą i cukrem około 20 minut)

kilka pomidorków koktajlowych albo jeden malinowy

Szpinak, miód, posiekaną cebulę, słonecznik, starty ser, oliwę z solą i pieprzem

potraktowałam blenderem. Ugotowałam makaron pełnoziarnisty al dente.

Nie cierpię rozgotowanego makaronu. Jest chyba jeszcze gorszy, niż ciepła wódka ;)

Ciepły makaron wymieszałam dokładnie z przygotowanym wcześniej pesto.

Dołożyłam pozostałe składniki pokrojone na drobniejsze kawałki, obrany bób.

Wszystko posypałam jeszcze odrobiną serowych wiórek.

Szybkie, zdrowe danie, które zachwyca kolorem. Tak niewiele do szczęścia :)

A jaki kolor mają Wasze marzenia ?

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną