Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM

Katarzyna
Ciasta
19.06.2020 15:54
Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM

Sernik składa się z kruchego spodu, na nim jest kremowa masa serowa a na niej pianka z białek na której po upieczeniu tworzą się złociste kropelki, stąd nazwa sernik z rosą. Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone) i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem i jeszcze zapiekamy około 10 minut w temp 170 stopni. MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego -125ml oleju -3/4 szkl mleka -1 budyń śmietankowy bez cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 jajka -2 żółtka (białka do piany) PIANA -0,5 szkl cukru -5 białek Szklanka u mnie to zawsze 250ml*** CIASTO -1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania -łyżeczka proszku do pieczenia -cukier waniliowy 8g -0,5 szkl cukru pudru -150g miękkiego masła -3 żółtka (białka odkładamy do piany) Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm *** Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę. Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepyszny sernik z rosą. Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej. Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Polecam gorąco, ten sernik jest na prawdę wspaniały i łatwy do zrobienia. Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/06/sernik-z-rosa-kremowy-nie-opada-zawsze_19.html