Torcik truskawkowy

Aleksandra
Ciasta
16.06.2020 17:35
Torcik truskawkowy

Bardzo polecam! Biszkopt: 90 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka lub 4 mniejsze 120 g cukru Mus truskawkowy: 500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 80 g cukru 16 g żelatyny w proszku ( 4 łyżeczki ) Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub pomarańczowego ( w wersji bezalkoholowej można zastąpić herbatą ) 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: około 300 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli mus jest jeszcze dość rzadki, wstawić na chwilę do lodówki, aby bardziej stężał i dopiero na taki mus położyć nasączony wcześniej pozostałym ponczem drugi blat biszkoptu, lekko docisnąć. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia i odstawić na kilka minut do napęcznienia. UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom, należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Polewa: pół szklanki już przetartego dżemu truskawkowego ( można dać troszkę więcej ) 4 g żelatyny w proszku ( 1 łyżeczka ) Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 cm upuścić na podłogę. To dwa blaty puszystego biszkoptu przełożone musem truskawkowym na bazie śmietanki kremówki i zmiksowanych truskawek. Mus wstawić do lodówki, aby zaczął lekko gęstnieć ( ale należy często do niego zaglądać, by nie stężał za mocno ). Do ubitej śmietanki dodać wystudzony truskawkowy mus i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w garnuszku, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Dżem truskawkowy mocno podgrzać w garnuszku i do gorącego dodać napęczniałą żelatynę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i lekki torcik truskawkowy :). Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijając na niskich obrotach miksera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/06/torcik-truskawkowy.html