Zupa z kurczakiem i chili

Ewelina
Zupy
14.07.2014 13:23
Zupa z kurczakiem i chili

Przepis

Zima w pełni, zatem by nie zmarznąć przygotowujmy wszelkiego rodzaju potrawy na ostro i gorąco. Tym razem pyszna, treściwa zupa rozgrzewająca z dodatkiem kurczaka w kawałkach, papryczki chili oraz kukurydzy, która nadaje cudownej słodyczy. Całość doprawiona szczypiorkiem. Proste, prawda? A jakie pyszne!! I ostre :)

Składniki:

2l bulionu (drobiowego bądź warzywnego)

2 małe filety z kurczaka

2 łyżki masła

sól i pieprz

puszka kukurydzy (400g)

2-3 małe papryczki chili

2 cebule czosnkowe

1,5 łyżki mąki pszennej

sok pomidorowy (250ml)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

szczypiorek

Wykonanie:

Przygotowujemy kukurydzę, papryczki chili kroimy w cienkie krążki, cebule w drobną kostkę.

Mięso kroimy na bardzo małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy chwilę mięso, które ma być lekko surowe. Przekładamy je do miseczki, a na pozostałym tłuszczu, na małym ogniu, smażymy pokrojone w drobną kostkę cebule. Po tym, jak cebula się zeszkli, dodajemy mąkę i smażymy 2-3 minuty (jeśli jest za mało tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę masła). Dodajemy koncentrat i przesmażamy wszystko jeszcze minutę. Następnie, zwiększamy ogień, dolewamy bulion oraz sok pomidorowy i gotujemy 3 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka, papryczki chili oraz kukurydzę. Gotujemy całość 15 minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną