Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Milena
Obiad
05.06.2020 14:12
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Składniki na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą (około 12 sztuk): 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: 400 g szpinaku (mrożony lub świeży) 250 g ricotty średniej wielkości por kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, pieprz Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym to pyszne, bezmięsne danie, które można podać na obiad albo jako ciepłą przekąskę na imprezie. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając aby się nie przypalił. Ponadto: 250 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka masła pół łyżeczki cukru papryka ostra,m oregano, bazylia, sól, pieprz 200 g sera żółtego Naleśniki zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w temp 180 C. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Pora i suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/06/zapiekane-nalesniki-ze-szpinakiem-i-ricotta/